Друштво гуслара „РАДОВАН БЕЋИРОВИЋ-ТРЕБЈЕШКИ“ из Београда, носи име, неоспорно, великог народног барда 20-tog вијека Радована Бећировића-Требјешког.
Друштво под овим именом живи и ради од 1993. године, а прерасло је из Друштва гуслара „ЈУГОСЈ1АВИЈА“, које је основано 1979. године, са сједиштем у Београду.
Друштво од свог оснивања у првом називу, а затим са садашњим именом, карактерише то да окупља људе оба пола, људе свих професија и занимања; у првом реду гусларе, који су и стуб Друштва. Од осталих занимања, а која битно утичу на успјешан рад и креативност Друштва, истичемо: књижевнике, пјеснике, историчаре, правнике, новинаре, публицисте, економисте, инжењере, лекаре. Заједнички циљ рада сакупљање: историјског, књижевног, пјесничког, традиционалног садржаја српског народа, минулих и садашњег времена; његовање древног српског инструмента гусала, развијање и усавршавање гусларства.
У свом раду Друштво „РАДОВАН БЕЋИРОВИЋ-ТРЕБЈЕШКИ, захваљујући у првом реду, окупљању еминентних гуслара, а затим познаваоца гусала и епске поезије, који су славу гусала и епске пјесме проносили широм српских земаља, бивше Југославије, Европе, а поједини гуслари Америке, Канаде и Аустралије.

Јован Лакићевић, Вујадин Крговић, Ратко Радовић а у другом: Славко Алексић, Миодраг Ђукановић, Милан Филиповић, Драшко Магделинић и Бошко Вујачић.

У свом раду Друштво се опредијелило за програме (не класичних гусларских вечери) драмског садржаја који су везани за историјске догађаје и личности у тим догађајима.
У програму учествују: гуслари, драмски умјетници, пјевачи изворних пјесама, оперски пјевачи, фолклор, рецитатори и тд. Друштво и поједини гуслари Друштва учествовали су на многим хуманитарним концертима широм српских земаља.